Nokia обяви нови промени в производствената си дейност, които ще засегнат 4000 работници. Финландската компания изнася производство от Европа и Мексико в Азия.

Nokia продължава да изнася производство в Азия, за да запази своята конкурентоспособност
    

Предприятията в Комаром (Унгария), Рейноса (Мексико) и Сало (Финландия) ще преустановят сглобяването на смартфони, като вместо това ще се занимават с къстъмизация на устройствата и поддръжка на клиентите, съобщиха от централата на Nokia в Еспо.

Производството от трите завода ще бъде изнесено в азиатски предприятия на Nokia, където близостта с доставчиците на компоненти ще позволи на компанията да пуска по-бързо нови продукти на пазара и да бъде по-конкурентна.

4000 работници на Nokiа от трите предприятия ще бъдат освободени до края на 2012 г. Компанията обещава финансова поддръжка за съкратените и помощ при намиране на нова работа.

Миналата година Nokia прекрати производството си в Румъния. Наскоро заводът в Клуж беше купен от италианския производител на битова техника DeLonghi.

Все по-често европейските производители на електроника затварят заводите си на Стария континент и изнасят дейността в Китай, където трудът е по-евтин и липсват обременяващите социални програми, които правят компаниите в Европа неконкурентоспособни.