Повече от 20 пчелари от петте дружества в Ботевградския край участват в традиционния базар на мед и пчелни продукти, който се провежда в момента във фоайето на читалище “Христо Ботев”. Организатори на проявата, посветена на днешния празник – Свети Харалампий, са ОбС на Съюза на пчеларите и Община Ботевград.
Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Иван. Поздрав към пчеларите отправиха председателят на ОбС Йорданка Лалчева и председателят на ОбС на местната пчеларска организация Венета Цолова. Те им пожелаха здраве, успешна година, добра паша за пчелите и богата реколта от мед.
Програмата продължи с традиционната церемония по избор на „Пчела – царица 2012”. Късметът от питата на миналогодишната носителка на приза – Добринка Цветкова, се падна на Кольо Цветанов, който от 60 години се занимава с пчеларство. В момента той има 20 кошери.
„Въпросът не се състои в това да произведеш мед, а да научиш хората да си произведат мед, т.е. да станат пчелари. В тази насока съм вложил големи усилия. Преди повече от 12 години обиколих всички училища и изнесох беседа „Ползата от медоносната пчела”. И днес продължаваме да провеждаме безплатни курсове в нашето дружество „Димитър Панчев”, с председател Румен Цветков”, каза пред наш репортер Кольо Цветанов. Носителят на приза произвежда предимно акациев и липов мед. Той не скри гордостта си, че до момента е подготвил 35-40 души за пчелари и винаги намира време да помогне на манастирите в района при отглеждане на пчелни семейства. Желанието на Кольо Цветанов е да предаде опита си на млади хора.