Приключи заседанието в Апелативния съд на Бургас по делото срещу похитителя от Сливен Стефан Стефанов.

На делото се яви лично и раненият охранител Станчо Станев. Неговият адвокат поиска увеличаване на ефективното наказание „затвор” от 14 години и шест месеца на 20 години, както и по-високо обезщетение на пострадалия. Според адвоката съдът може да присъди поне половината от исканото от тях обезщетение от 500 000 лева.

От Апелативна прокуратура също поискаха увеличение на ефективното наказание в рамките на 19-20 години, тъй като според тях съдът в Сливен се е съобразил предимно със смекчаващите вината обстоятелства, а не с отежняващите.

Адвокатът на Стефан Стефанов – Марин Марковски пък поиска намаляване на ефективното наказание 14 години и шест месеца с цел неговият подзащитен да изживее един нормален човешки живот.

"Бих искал да намалите размера на наказанието ми. Разкайвам се за случилото се". С тези думи похитителят от Сливен Стефан Стефанов се обърна към Апелативния съд в Бургас. „Съжалявам за това, което извърших. Не съм искал да нараня никого. Нараних Станчо Станев, но не с пряк умисъл”, каза Стефанов в края на заседанието по делото.

На въпрос на съдия Георги Кошничаров, защо все пак е стрелял в охранителя Станчо, след като не искал да нарани никого и след като не е искал да причини никому зло защо е държал заложници в банката, Стефанов отговори, че е бил уплашен и не е мислил трезво. „Ако бях мислил трезво щях да освободя заложничките”, допълни Стефанов.

До един месец Апелативният съд трябва да излезе с решение по делото.