Създадохме ритмично заплащане на средствата за болнична помощ – за цялата година имаме оплаквания само от две каси за недостиг на направления в доболничната помощ. Това заяви управителят на НЗОК Нели Нешева.

Успокоихме системата, тъй като приложихме нова методика, която е по-гъвкава. Ръководителите на лечебните заведения преценяват с какви средства разполагат и могат сами да управляват тези средства. Нямаше болница, която в края на годината не е получила последното плащане, по същия начин стои въпроса и по отношение на аптеките. Това е положителната новина, която трябва да чуят пациентите. НЗОК претендира за стабилност. Заварихме разнебитена система, която всеки очакваше да рухне. Никой не очакваше ние да разплатим всички средства. Лекари в районните каси работят с 400 – 500 лв заплата. Ние не сме държавно ведомство, а финансова институция, която носи отговорността за 3 млрд.лв, подчерта Нешева.

Има финансова криза, както и крещяща нужда от реформа. Нежеланието всички да се обединим и да работим за преодоляване на тази криза е причина за атаките с разгласената информация за бонусите. Как хората да бъдат лоялни и коректни, защо не искаме да оценяваме достойно нашите служители, възмути се управителят на НЗОК. Защо трябва да сме лицемерни и да кажем, че 400 лв на един лекар в РЗОК са достатъчни. След като успокоихме системата станахме неудобни, заподозря Нешева.

Средствата за допълнително материално стимулиране са в две пера – икономии на Фонд "Работна заплата", а другото е по Закона за здравното осигуряване, което дава право на служителите да получат до 25% от контролните дейности. За първи път 8,8 млн лв от административните разходи и икономиите бяха преразпределени в здравноосигурителни плащания по-специално в болничната помощ. Това беше в края на 2010 г. и Надзорният съвет на касата ме подкрепи, припомни Нешева. 2011г. до юли месец системата започна да работи синхронно, защото положихме много усилия. Аз оценявам служителите и екипа си и оценявам моя труд и загубата на лично количество свободно време и здраве, тръгвала съм си в осем часа вечерта, каза управителят на НЗОК. "Когато един човек не може да оцени себе си, не може да иска обществото да го оцени. Когато не може да застане и защити хората си, той е лицемер. Ако не може да каже ,че иска достатъчно средства за колкото трябва да се оцени труда му и популист и очаква някой друг да му даде под масата. Моят труд има цена и съм го оценила сама. Работникът не може да получава по-малко от ръководителя", отсече Нели Нешева. Данъчна тайна са средствата, които всеки човек получава като възнаграждение. Получила съм 12 156 лв., или 13 500 лв. бруто, призна отново Нешева. Няма да върна парите, тъй като съм ги заслужила, отсече управителят на НЗОК.