Състав на Варненския апелативен съд днес изслуша жалбата на Румен Георгиев от Търговище, получил в края на миналата година 25-годишна присъда заради зверското убийство на Грациела Пламенова от същия град, съобщиха от пресслужбата на съда.

В края на миналата година при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, Окръжният съд в Търговище произнесе доживотна присъда за Румен Георгиев, а поради привилегията на поисканата от подсъдимия процедура замени това наказание с 25 години „лишаване от свобода”, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Първоинстанционният съд осъди Георгиев да заплати на родителите на момичето общо 300 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Търговищкият окръжен съд призна вината на 20-годишния товарач от мебелно предприятие в града за това, че на 30 септември миналата година умишлено умъртвил Грациела, за да прикрие друго престъпление – кражба, извършено преди време. Убийството, което потресе Търговище със своята нечувана жестокост, е било извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Румен познавал момичето и дори гостувал понякога в дома й. През лятото на миналата година откраднал от нея 320 британски лири, но месец по-късно си признал и обещал, че ще ги върне в края на септември. На 29-ти септември се уговорил с Грациела, че ще отиде след работа в дома й, за да уреди дълга си. Пристигнал след полунощ и обяснил, че все още няма готовност да се издължи. Това ядосало момичето и тя го заплашила, че ще се обади в полицията.

Румен нападнал в гръб Грациела и започнал да я души. След като усетил, че силите й отслабват, завлякъл жертвата си в спалнята и продължил да притиска шията й. Забелязал шал и го пристегнал около врата на момичето. Душил я докато спрели конвулсиите на тялото. Без да губи време инсценирал грабеж, като разхвърлил дрехи из дома на Грациела. На следващия ден се върнал, за да почисти следите от зверството. Натикал тялото на жертвата си в раклата, покрил я с одеяла и хавлиени кърпи. Избърсал следите от кръв по стаите и изхвърлил чувала с кърпите между третия и четвъртия етаж на жилищния блок на ул. „Брегалница”. Румен взел телефона на Грациела и изпратил от нейно име SMS-и на близките й. Два дни по-късно лелята на момичето посетила дома й и след като не я открила се обадила в полицията, за да съобщи за изчезването й. При обиска на жилището на Грациела, органите на реда се натъкнали на зловещата картина. Часове по-късно Румен бил арестуван в момент, когато изхвърлял в контейнер за смет ключовете от дома на жертвата си и ръкавиците, с които почистил следите от престъплението.

И пред втората съдебна инстанция 20-годишният подсъдим се разкая са стореното. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решения в законния срок.