Едва стотина души, предимно младежи, се събраха пред Паметника на Съветската армия в столицата, за да протестират срещу споразумението AСTA. С викове „Не на АCТА” и развети български знамена те изразиха позицията си, че страната ни не трябва да ратифицира споразумението. Протестиращите ще внесат протестна нота в представителството на Европейската комисия у нас. Сред градовете, които ще се включат в страната, са още Добрич, Благоевград, Сандански и Видин.

„Ние българите, европейците, гражданите, хората апелираме към вас да отхвърлите международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. Отправяме своя призив към стожерите на свободата, сигурността и справедливостта в Европа - ЕК и ЕП: „Кажете не на АCТА, така, както направиха милиони граждани от десетки държави” това пише в протестната нота на гражданска инициатива „Не на ACTA”.

В своя призив недоволните граждани отбелязват още, че ACTA ще засегне и земеделието и здравеопазването. Те смятат, че е застрашена и самостоятелната политика на фермерите при използването на собствени семена и посеви и че споразумението нарушава приетия чрез декларацията от Доха принцип „Предимство на здравеопазването пред търговските интереси”.

В социалната мрежа българските организатори на демонстрацията обявиха, че настояват за крайни решения, а не за временни обещания. Страната ни вече замрази процедурата по ратифицирането на пакта, докато изчака позицията на другите държави в Европейския съюз.

„Първият протест против ACTA беше успешен и всички показахме, че гражданско общество в България има. Реакцията бе мигновена и управляващите реагираха, но не достатъчно. Въпреки това Европейският съюз все още остава и е страна по него, което автоматично обвързва и нас. Въпреки това все още всеки момент може да се окаже, че подновяваме присъединителният процес”, заявяват инициаторите на готвения протест в България, които се организират в социалната мрежа Facebook.

„АСТА е в пълен разрез с човешките ценности и иска да ни превърне в несвободни хора. Споразумението служи на корпорациите и манипулаторите и е удар срещу гражданското общество. Ние искаме Интернет да остане свободна зона, пространство, в което можем да споделяме информация, да я разпространяваме и да се борим за истината”, обявиха протестиращи в Добрич.

Само 20 души се включиха във втория световен протест срещу АСТА в Благоевград. „Явно е въпрос на някаква апатия в хората или всички са решили, че въпросът е решен. Бяхме длъжни да се присъединим, тъй като това е граждански протест и не надявах да подкрепим това, което се случва в европейските градове”, споделиха участници.

Хиляди българи от цялата страна се включиха в първия национален протест срещу ратифицирането на споразумението за борба с фалшифицирането АСТА, който се проведе на 11 февруари. В София на протестна демонстрация излязоха над 3000 души, във Варна протестиращите бяха около 500, много хора изразиха позицията си и в Пловдив, Бургас, Русе, Велико Търново и Габрово. Протестиращите се обявиха против ратификацията на споразумението от страна на българския парламент и предупредиха за нови протести, ако гласът им не бъде чут.