Скандал избухна в пленарната зала по време на парламентарния контрол между Антон Кутев от БСП и премиера Бойко Борисов. Обмисляме, ако разчетите ни позволяват, в края на мандата да бъде намален ДДС. Трябва да ни благодарите, че запазихме стабилността на България, за да не последва съдбата на останалите европейски държави, обяви премиерът.

В отговор социалистът предположи, че трябва най-вероятно да му благодари заради изплащането на борчовете на държавата. Напомням ви, че по времето на нашето управление държавният дълг намаля с 6 млрд. лв, а при правителството на ГЕРБ дългът се увеличи с над 2 млрд. 4 млрд лв от резерва бяха изхарчени от вас, обвини премиера Кутев. Това не са вашите борчове, защото не са на Ипон, това са нашите пари, не спираше социалистът. Премиерът обаче се обърна и репликира Антон Кутев, че кабинетът плаща пенсиите. Ние платихме повишението на пенсиите, кабинетът на Сергей Станишев изплати с над 10 млрд лв повече, отговори Кутев и се обърна към Борисов при вас повишението е кръгла нула.

Всеки ден умират 10 пенсионери, защото не могат да си платят лекарствата, защото вие сте власт, убеден е социалистът. Изказването му принуди вицепремиера Симеон Дянков да вземе думата и да съобщи, че за 2011 г. текущата сметка е с положително салдо и за първи път от 2006 износът ни е по-висок от вноса. Фискалният резерв в нетна стойност е по-голям отколкото беше през юли 2011 г. Вие не платихте 4 млрд.лв дългове, оставихте ни ние да ги плащаме и те отидоха да покрият вашите дългове. Днес фискалният резерв е по-голям отколкото вие ни го оставихте, отсече Дянков.

Голям автогол си вкарахте с това писмо, което ми пратихте. С тези думи Бойко Борисов се обърна към Лютви Местан от ДПС, който попита премиера за бонусите в правителството. Сега вашия лидер трябва да върне хонорара си. Върнете парите, не на мен на болните деца ги върнете, призова Бойко Борисов.