Изложбата на фалериста Добри Доцов бе открита официално днес в Исторически музей – Ботевград. Тя съдържа над 2000 значки, медали и ордени. Самият колекционер каза, че не знае точната бройка на експонатите.
„Изложбата е уникална, защото фалеристите в България са много малко. Освен това тя е богата”, каза при откриването директорът на Историческия музей Тодорка Коцева. Тя запозна присъстващите с автобиографията на Добри Доцов. Той е роден в Джурово, Правешка община. Завършва основното си образование в Осиковица, а средно – в ПТТМ „Христо Ботев” - Ботевград. Отбива военната си служба в Доброславци. Там служи заедно с първия български космонавт Георги Иванов и с боксьора Борис Георгиев – Моката, който печели първия олимпийски медал за страната. Близо 19 години работи в завода за автобуси „Чавдар”, а след това - на бензиностанция. Запален спортист и турист, Добри Доцов е доайен на съдийската комисия по баскетбол в Ботевград, учредител е на футболен клуб „Левски” – Ботевград, и на първия извънстоличен клуб „Гунди”, на който е председател и в момента.
Добри Доцов е почитател на поезията. Може да се похвали и с авторски творби. Тодорка Коцева разкри, че на 23 април, когато честваме Деня на книгата и авторското право, той ще дари стихосбирки на библиотеката в музея.
От години Добри Доцов се занимава и с пчеларство.
От своя страна фалеристът каза, че е развълнуван и радостен от възможността да открие изложба в Историческия музей. Най-напред той поднесе поздравленията си към кмета на общината Георги Георгиев, който бе сред гостите, за изграждането на нов музей в Ботевград. „Град без музей е като къща без прозорец”, каза Добри Доцов. Той благодари на директорката на музея за подкрепата при организиране на изложбата и й поднесе подарък – истински еделвайс в рамка. Добри Доцов не пропусна да спомене и хората, които са му помагали през годините да увеличи колекция си. Сред тях са Цеца Иванова - секретар на общината, Владимир Атанасов – директор на Бюрото по труда, Евгения Иванова, директор на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, Владимир Сушков - кмет на град Саранск, космонавтът Георги Иванов, Борис Георгиев – Моката, футболистите Добромир Жечев, Ники Илиев, Лъчо Танев, треньорът по лека атлетика Митко Василев и много други.
„Започнах да събирам значки от 6-годишен. Най-напред проявих интерес към медал на дядо ми. Той го е получил за участието си в Балканската война. Бях хлапе и изгубих тази семейна реликва. Но пък започнах да събирам значки”, разказа фалеристът. Той сподели, че любимата му значка е тази, която му подарява неговият 7-годишен син, три дни преди да почине от левкемия. „Донесе ми я от Франция, където беше на лечение, за съжаление неуспешно. Харесвам значките на любимите ми предприятията – „Чавдар” и „Пластихм”, на любимата ми кола – "Жигули", на забележителности от побратимения на Ботевград мордовски град Саранск. Има и значка, която ненавиждам. Тя е на фондация „Отворено общество”. Подарък ми е от представител на организацията, който дойде на бензиностанцията и зареди гориво за 50 лева. Обеща да ми подари и други значки и си тръгна без да си плати сметката. След време на бензиностанцията отново спря кола на „Отворено общество”. Клиентите казаха, че знаят за случая. Те ми обясниха, че колегата им забравил да си плати и скоро щял да го направи. Не получих нито парите, нито значките”, разказа Добри Доцов.
На откриването на изложбата присъстваха: цялото общинско ръководство, представители на пчеларската организация, на литературен клуб „Стамен Панчев”, близки и приятели на фалериста. Всички те вдигнаха наздравица със специална ракия – „Добри”, за омайно просветление.