Административният съд на София-град отхвърли жалбата на БТК АД срещу решение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за отмяна на разрешението за строеж на приемо-предавателна станция на Виваком върху покрива на блок в ж.к. „Гоце Делчев”, София. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от гражданско движение Днес.

Повод за решението на ДНСК бе жалба на живущите в блока, а за положителната развръзка на гражданския казус помогнаха юристи от ДНЕС, след като в столичната приемна на движението беше получен сигнал за проблема.

Строителното разрешително, издадено от главния архитект на столичния Район „Триадица”, е определено от ДНСК като незаконосъобразно, тъй като не е съобразено с изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Съгласно ЗУТ, за строеж в сграда - етажна собственост, е необходимо съгласие с нотариална заверка от всички собственици на етажната собственост, което в случая не е спазено.

В жалбата си 31 семейства посочват, че вече 10 години, без съгласието на собствениците, върху покрива на блока им са изградени и монтирани приемо-предавателни станции на М-Тел, а от тази година върху същия покрив и отново без съгласие на собствениците са монтирани още 4 съоръжния на друг мобилен оператор – БТК ЕАД.

„През цялото това време сме подложени на вредното действие на мощните електромагнитни полета, излъчвани от тези съоръжения, а сега – с новата станция на БТК плътността на мощността на електромагнитното поле е далеч над нормативно допустимите граници”, се казва в жалбата на гражданите.

„Всички ние, вкл. децата ни, започнахме да се оплакваме ежедневно от неясни състояния и симптоми, като хронично безсъние, прилошаване, световъртеж, главоболие, отпадналост и хронична умора, очни проблеми, нарушена концентрация и др.”, посочват гражданите. Те допълват, че в непосредствена близост до жилищната сграда се намират открита детска площадка, детска градина и училище.

Освен това, според жалбоподателите, върху съоръженията липсва информация за мобилния оператор, данни за производителя на съоръжението, неговия клас и радиооборудване, информация за честотата на използваните радиовълни. Съществен проблем е и фактът, че са засегнати конструктивни елементи в сградата и е намалена нейната устойчивост. Очаква се ДНСК да се произнесе и за предавателя на М-тел.