При закрити врата днес Софийският районен съд гледа делото за побоя над 16-годишния ученик Андрей Илчев пред столичното 35-то училище. Без причина той бе нападнат и пребит от 15-годишния Валентин Стоянов. След побоя 16-годишният ученик бе настанен в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота. При операция бяха извадени бъбрекът и далакът на деветокласника. Белият му дроб също имаше наранявания. Андрей Илчев бе изписан от „Пирогов" в началото на декември, но детските коремни хирурзи продължиха да следят състоянието му на контролни прегледи. Както вече сме информирали, бащата на Андрей – Огнян Илчев е от Ботевград. Днес цялото семейство Илчеви се яви в съдебната зала. Съдия Урумов отхвърли искането  на Андрей Илчев, който е  депозирал молба да бъде конституиран като граждански ищец, а исканата сума е 100 000 лева за нанесените му неимуществени вреди.
Адвокат Василев, който представлява Андрей Илчев, разказа, че по искане на Валентин Стоянов 10-15 момчета от строителния техникум са отишли към 33-то училище, за да набият някой неопределен.
Те всички до един били маскирани, като в района на 35-то, малко преди приключване на учебните занятия, те се разделили на групички, за да не правят впечатление. Един-двама човека пък останали да чакат пред строителния техникум, където момчетата си оставили чантите, за да не им пречат.
Адвокат Василев разказа още, че в Скайп Валентин твърди, че тъй като не е изникнала никаква жертва, на която да нанесат побой, той решил да набие пострадалия. Нападнал го е в гръб, след това го е тръшнал на земята /Валентин е видимо доста по-едър от Андрей/.
В чата Валентин пише още, че така го е ударил в земята, че се е разпукал асфалтът. След като Андрей бил повален, с крак са му били нанесени няколко ритника в тялото. Малко след това Валентин избягал.
По думите на Василев, позовавайки се на свидетелски показания, малко преди деянието подсъдимият е свалил маската.
Тогава той бил разпознат от свидетели, според които Валентин е участвал и в предишни подобни сбивания.
В момента Андрей не е добре, заяви защитникът му и добави, че всеки ден преминава медикаментозно лечение, ходи периодично на медицински прегледи. По думите на Василев това увреждане вещае на момчето през целия му живот занапред да има постоянни контакти с лекари.
Андрей ходи на училище от време на време, като издържа най-много час-два. Увреждането на бъбрека и контузията на мозъка пък водят до всевъзможни забрани от страна на лекарите - свързани с работата с компютър, четене и т.н.
16-годишният младеж не може и да пътува, което възпрепятства родителите му да търсят контакти за лечението му в чужбина.
Според адвокат Василев отказът на съда да конституира Андрей и неговите родители като граждански ищци е неправилно от правна гледна точка решение, като съдия Урумов не е посочил мотивите си за него.