На 26 и 28 март, със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие”, се отваря нов прием на заявления за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мерки от „Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 г.”    
На 28 март, точно в 9:00 часа ще стартира приемът на заявления за подпомагане по мерки B „Борба срещу вароатозата” и C „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед”. По Мярка B ще се приемат заявления в сектор 2 „Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата”, а по Мярка C – сектор 1: „Подкрепа на пчелари за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед”.
Приемът ще продължи до 17:30 часа на 1 юни 2012 или до изчерпване на предвидения в бюджета на програмата финансов ресурс. Документи за кандидатстване по тези две мерки се подават в областните дирекции на ДФЗ, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по постоянен адрес за физическите или адрес на регистрация за юридическите лица.
От 9:00ч. на 26 март ще се приемат документи за кандидатстване и по Мярка Е „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти”. Заявления ще се приемат по следните теми от Мярка Е:
Тема 3: „Установяване на генетични и морфо-етологични маркери за устойчивост на пчелни семейства към заболявания с цел формиране на система от дейности по селекция, консервация на националните генетични ресурси и опазване на пчелите от болести и изчезване”.
Тема 4: „Изследване на биологичната активност на български пчелен мед и пчелни продукти чрез - „ОМИКС” технологии”.
Приемът на заявления за подпомагане по Мярка Е ще продължи до 17:30 часа на 1 юни 2012 или до изчерпване на предвидения финансов ресурс. Документи се подават в Централно управление на ДФ „Земеделие”, сектор „Месо и пчеларство”.