В края на днешния работен ден в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе ихтимански майсторки на писани яйца не само бяха изложили произведенията на своето изкуство, но и демонстрираха на посетителите умението си да работят с восък и игла върху донесените им яйца.
Работата си вършеха на фона на подредените по стените рисувани от ихтимански ученици върху платна празнични и ежедневни женски, момински, мъжки и детски носии от Ихтиманския край. Част от децата бяха на изложбата, заедно със своята ръководителка Елза Балджийска. Тя е ръководител на тяхното ателие за художествено изкуство „Антония Лафчийска”. На изложбата беше и Велина Минева – директорка на музея в Ихтиман.
Изложбата е първата от планираната поредица от такива и в други градове на страната на тема „Ихтиманско писано яйце”. Подредена е по повод 60-та годишнина от създаването на Историческия музей в Ихтиман.
Заместник-кметът на Ихтиманска община Георги Иванов Илиев представи и откри изложбата с пожелание тя да бъде първата крачка към създаването на едно дълготрайно приятелство и сътрудничество между Ихтиман и Етрополе. В знак на благодарност за оказаното им гостоприемство в нашия град, подари на инж. Богомил Георгиев кошничка с красиво изписани с ихтимански багри яйца. При откриването присъства и заместник-кметът Росица Христова.
На гостите беше поднесен букет с красиви свежи цветя от името на Общинското дружество на диабетиците „Вяра-диабет”.
Които не бяха на откриването, могат да посетят изложбата и утре, 27 март, в малкия салон на читалището.