Днес на площадките до спортна зала "Балкан" се проведе ученически турнир по баскетбол. Той бе открит от кмета на община Ботевград Георги Георгиев и от шефа на Регионалния инспекторат по образование - София област Христо Андреев.

Първоначално събитието бе обявено като прерязване на лентата на четирите ремонтирани игрални площадки. Вместо това кметът Георгиев обяви, че с провеждането на баскетболния турнир започват 72-часови проби на обновените съоръжения. Разбра се, че откриването на площадките ще стане по-късно, тъй като все още не е поставено електрическото осветление.

Самият ученически баскетболен турнир, както и други съпътстващи спортни прояви в общината, като състезанията по плуване и тенис на маса в спортния комплекс на ОУ "Васил Левски", бе финансиран от Фондация Америка за България. Сред официалните гости бе програмният директор "Социални програми" на фондацията Сара Перин, заедно с Радостин Манов от българската фондация  "Разнообразни и равни", която е изпълнител на проекта.  

Сред гостите бяха и легенди на ботевградския баскетбол. Четирима от тях - основателят на модерния баскетбол в града Иван Колев, капитанът на първия шампионски тим на Балкан Георги Христов, играчът от този отбор Павлин Петков и международният баскетболен рефер Владимир Атанасов - хвърлиха първите спорни топки в срещите на всяко едно от четирите игрища.

За всеки един от участващите отбори имаше възпоменателни флагчета, както и по една огромна торта.