Разчетите на "Лукойл" показват, че премахване на добавката биодизел може да свали цената на горивото с с 5 ст./литър. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев в парламента.

Според Валентин Златев, ако се премахне добавката за биодизел, цената трябва да намалее с 5 стотинки, а ако се премахне изискването за 60-дневни запази или се намалят цените, това би довело до сваляне на цените със стотинки, каза министърът.

„Всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза", обясни Добрев и допълни, че ставката у нас в момента е минималната за Европейския съюз и дори страната ни още не е достигнала минималните прагове в ЕС, така че той не знае това до колко е възможно и в какъв срок може да стане.

„Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре и ние още от сега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара, защото това са двата фактора, които влияят за крайната цена на бензина, за да сме готови, ако не дай си боже се случи военен конфликт в Иран и петролът скочи с 20 долара какви са нашите механизми да реагираме", каза министърът.