Славянската традиция за украсяване на яйца датира от дълбока древност. Тя се изпълнява не само в нашата страна, но и в Румъния, Чехия, Словакия, Русия, Украйна, Полша, в отделни райони на Германия, в Сърбия.
Характерно за традицията е използването на пчелен восък, който се поставя в улей на специален уред, който наподобява писалка. Върхът на писалката се нагрява на свещ и с него се очертават контурите на рисунката и надписите, направени предварително с молив върху яйцето. За оцветяването се използват само трите традиционни цвята – червен, зелен и жълт. Боите се приготвят от жълтък на сурово яйце. За да се получат червен и зелен цвят, към жълтъка се прибавя боя за яйца в съответните цветове. Символите, които се рисуват върху яйцата, също са традиционни. Петлето и теменужката символизират пробуждането на природата, християнският кръст – вярата. Част от украсата е и великденският поздрав ”Христос Воскресе”.
Яйцата трябва да са предварително сварени. За да не се пукат, те се поставят в студена вода с малко сол. Варенето продължава около 20-25 минути.
Украсата стои по-добре върху бели яйца, но могат да се използват и такива с по-тъмна черупка. Това разказа Тодорка Коцева, директор на исторически музей – Ботевград. Тя изпълни славянската традиция за украсяване на яйца пред местните медии и ученици. Тодорка Коцева обясни, че техниката е взаимствана от Исторически музей - Етрополе.  
„От години музейните работници от Етрополе украсяват великденски яйца по този начин. Ние имахме възможнос да си "сверим часовниците с тях" и сме готови да покажем техниката пред всеки, който желае. Единственото условие е гражданите да си носят яйца”, каза Тодорка Коцева. Тя допълни, че демонстрации ще се извършват днес, утре /петък/ и в събота от 10 до 18 часа.
Комплектът за украсяване на яйца съдържа: писалка, восък и инструкции за работа. Той може да се закупи от големите търговски вериги. Утре, 13 април, ще бъде доставен и в музея.