„Продава се село, с разкошен изглед към планината, южно изложение, асфалтиран път, канализация. 128 000 евро. Цената подлежи на коментар" - това е реална обява в Испания. Такива се срещат все по-често в страната заради кризата. Няколко десетки са селата, обявени за продан, съобщи bTV, цитирана от Блиц.

По-голямата част от тези продажби са частни. Тоест, жителите или по-скоро наследниците им, са се договорили помежду си и заедно продават имотите си. Но има и общински оферти за продажба на напълно обезлюдени селища. Някои от къщите са на 200, дори 300 години.

"Парадоксално е, че покупката на такива села се отприщи с началото на кризата. Ако допреди 5 години почти нямаше предлагане и още по-малко търсене на цели села, то сега получаваме на ден по 400 мейла с молба за повече информация по конкретна оферта", казва Марибел Ферейро, съдружник в Агенция за недвижими имоти.

Желаещите да си купят село обикновено са хотелски вериги или предприемачи, които искат да развиват селски туризъм. Но според Марибел Ферейро има и просто клиенти с много пари, на които една къща на село не им стига. "Купувачите ни са главно чужденци: англичани, немци, холандци. Миналата година и един българин си купи такова село, искаше да развива някакъв бизнес", обяснява Ферейро.

От испанските клиенти най-много са столичаните. Повечето от офертите за продажби са на север в Астурияс и Галисия. Това са по-бедни райони, изоставените села са полусрутени, затова и цените са скромни - 90-100 хиляди евро. В Каталуня се продават по-запазени селища, почти в перфектно състояние, дори в центъра със средновековни църкви, реставрирани и функциониращи. Цената на едно такова село може да стигне до 2 милиона евро.

Неотдавна пък испанско село обяви намеренията си да печели, като отдава земя под наем за отглеждане на марихуана.