От няколко години вратарят се ангажира да помага на малчугани в нужда и хора в беда. Той е едно от лицата на фондация „И аз мога", ангажира се с агитация за кръводаряване на БЧК. Лично спонсорира финалиста от X Factor Богомил Бонев, както и малкия шахматист Калоян Попвасилев, впечатлен от таланта им.

Включва се в благотворителни инициативи за болни деца у нас и в Холандия, радва сираци с билети за мачове или просто с лично присъствие на празниците им. Въобще Ники Михайлов израстна като личност в последните години и се превърна от „леке в човек", както наскоро се определи самият той.

„Преди бях леке, на 17-18 години в „Левски" вземах доста пари - каза Михайлов. - Дискотеки, момичета, коли, дрехи, всичко, което дразни хората, защото все още не бях постигнал нищо. Голяма роля за промяната изигра това, че отидох и заживях сам. Първо бях в „Ливърпул", в клуб с много пари, гъзари. Изтрещяла работа", разказа Ники.

Пречупва го именно треньорът му в „Твенте", който го подлага на къртовски труд и му показва верния път.

„Беше ми много тежко тогава, защото бях сам-самичък. Прибираш се скапан, питаш се дали не е по-добре да се откажеш и да имаш нормален живот. Защото си далеч от семейството, близките... Но като се върна назад към награждаването (бел. ред. - за Футболист №1 на България за 2011 г.) и като се сетя как съм зарадвал баща си и семейството си, чувството е безценно!

Пет пъти да се върна по същия път, пак ще го извървя така. Заради дядо ми, заради баща ми, заради баба ми, Бог да я прости, заради цялото ми семейство. Пет пъти бих извървял този труден път само да видя същото изражение на лицето на баща ми, когато ми връчваше наградата", сподели преди време Михайлов, пише "Монитор"