Днес християните празнуват Възкресение Христово – денят в който синът Божи Иисус Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. С поздрава "Христос Воскресе – Во истина Воскресе” вярващите ще се поздравяват следващите 40 дни.

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден започна преди полунощ във всички храмове в страната.

В храма "Св. Алекандър Невски" литургията се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество излезе на площада пред храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи отговориха с "Воистина Воскресе". След това започна Божествената света литургия.

"Христос Воскресе! Този свещен поздрав грее и до днес, и ще топли християнските сърца во веки по целия свят. Светата църква нарича Възкресението Христово Великден, като възпоменава пророчеството на светия пророк и цар Давид, който казва „тоя ден е Господ сътворил, за да се зарадваме и развеселим в него. Защото безценни са божиите благодеяния в този ден”, каза в словото си Знеполския епископ Йоан. С камбанен звън премина и традиционното литийно шествие около храма.

Подготовката за празника тече през цялата Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение и точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. Той изнася и запалена свещ, от която всички присъстващи палят свои, които занасят по домовете си.

Според народните традиции през празничните дни се посещават родители и близки, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.