Между 16 и 21 април т.г. ще се организира традиционния Софийски фестивал на меда

„За тютюна, който е отрова, държавата отделя повече средства, отколкото за пчеларите", заяви на пресконференция в Пресклуб "София прес" Михаил Михайлов, председател на Столичен браншови пчеларски съюз. „Неглижирането на пчеларския сектор не води до добри резултати, защото се отразява върху зеленчукопроизводството и всички останали земеделски сектори, добави инж.Михайлов.
Д-р Ангел Грънчаров прогнозира, че в периода 2030-2035 г. всяко семейство ще гледа поне по един-два кошера. „В момента има две нации, които интензивно употребяват пчелни продукти- Германия и Япония, и резултатите сочат, че там продължителността на живота се е увеличила значително.
Желанието на Съюза на пчеларите е да получат както държавна помощ, така и европейски пари по Програма 2020 за така наречената „опрашителна дейност".
„Пчеларите са трудолюбиви и скромни хора, досега не сме излизали на протест, но ако държавата не помогне и това ще направим" добави г-н Михайлов.
С цел популяризиране на пчелните продукти от Съюза пчеларите обявиха, че за пореден път между 16 и 21 април тази година ще се организира  традиционния Софийски фестивал на меда.
Организаторите издадоха, че ще има най-малко две награди за „Царица" на пчеларското изложение и за млад производител.
Росен Дуков – София прес