Университетът за национално и световно стопанство в София е на път да се утвърди като безспорен национален лидер в развитието на т.нар. алкохолен туризъм. Това твърдят в писмо до novini.bg от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Ето и цялото писмо изпратено до редакцията:

"Оказва се, че с благословията на ректора на УНСС проф. Стати Статев всеки работен ден във времето от 9 до 16:30 часа всеки студент може да получи безплатно своята UID карта в кабинет 1009 в Университета за национално и световно стопанство, с която му се осигурява възможност да си поръчва твърд алкохол на преференциални цени във водещи чалготеки на територията на Студентски град. Въпросната UID Student карта предоставя и свободен вход в чалга дискотеки от ранга на „Плейхаус” и др. в определени дни от седмицата, а отстъпката в цената на алкохола важи ако студентът си поръчва наведнъж цели шишета марково уиски. Най-фрапиращото е, че гореспоменатите студентски клубни карти, поощряващи пиене на високоградусов алкохол в ударни дози в чалготеките и раздавани вече седмици наред безплатно на учащите се в централната сграда на УНСС, са брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), алармират от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

На официалния сайт на УНСС все още липсват актуални данни колко от обучаващите се тук 16 000 студенти към днешна дата са се сдобили с клубни карти за намаления при посещения в чалгарници, но се оказва, че официалното стартиране на картовата програма е станало факт още в началото на м. октомври 2011 г. във водещи елитни клубове в София и в страната със съдействието на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), а информацията за това взаимноизгодно сътрудничество е качена на специален сайт. „С подписването на споразумение между картовия продукт UID и Националното представителство на студентските съвети, UID се ангажира да организира масовите забавни мероприятия на НПСС и да съдейства за създаване на приятна атмосфера на нощния студентски живот на бъдещите висшисти. UID Student е картов продукт, предназначен за студентската младеж и имащ за цел да осигури нови реални възможности за забавления посредством акумулиране на точки, определящи се от активността на картопритежателя.

Картата с уникален дизайн представлява PVC пластика с идентификационен номер и магнитна лента с информационно съдържание за картопритежателя и възможност за онлайн проследяване на текущия баланс, консумация и натрупани промоционални точки, тя цели да създаде добро настроение и приятни емоции в късните часове на тежкия натоварен ден. Продуктът цели да предразположи картодържателя да бъде мобилен и в час с уникалните предложения за намаления, промоции и продукти, това е нов продукт за свободно мислещи потребители” – с това вълнуващо рекламно послание се облъчват бъдещите картопритежатели UID Student, и броят им расте с всеки работен ден, тъй като в кабинет 1009 на УНСС, където въпросните карти се раздават, се помещава Студентският съвет на Университета, а членовете му са сърцати момчета и са взели присърце мисията да популяризират и налагат чалга културата. Както си му е редът, дори и конкурсът „Мис УНСС”2012 е бил използван, за да се прави шумна реклама на студентските карти с отстъпки за чалготеките.

С масовото раздаване на въпросните карти за отстъпки и свободен вход в чалгарниците ръководството на УНСС ще може и да кандидатства за вписване в Книгата на рекордите „Гинес” като първото в света висше учебно заведение, което така сериозно и на професионална основа се е заело да поощрява и насърчава употребата на концентрати сред учащата се младеж, и то в големи и опасни за здравето дози, смятат в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”. Както вървят нещата, каква е гаранцията че скоро в централната сграда на УНСС няма да почнат да раздават на студентите ВИП карти за отстъпки или ваучери за посещения и в салони за еротичен масаж, стриптийз клубове, а може би дори и за извършване на нелегални залози за футболни мачове в т.нар. черно тото, притесняват се активисти на Сдружението и се питат какви ли още безумия ще се родят покрай криворазбраната „академична автономия” на висшите училища. В тази връзка от Гражданското сдружение ще настояват за извънредно свикване на Съвета на ректорите, на което ректорът на УНСС проф. Стати Статев следва да поднесе своята оставка заради случващото се в самата централна сграда на учебното заведение, което той има честта да ръководи, както и заради налагането на недопустими практики, влизащи в разрез с Етичния кодекс на УНСС и Закона за висшето образование. От Сдружението припомнят, че мисията на Университета за национално и световно стопанство е да формира високообразовани личности, които да водят обществото към един по-съвършен и хуманен свят, а не към чалготеките, и по тази причина очакват Комисията за академична етика в УНСС да се самосезира, за да предприеме спешно разследване на този казус и да предложи санкции за провинилите се длъжностни лица. Вероятно проф. Статев ще опита да се защити с думите, че с въпросните карти за отстъпки студентите оптимизират бюджета си и харчат по-пестеливо и разумно стипендиите си, когато посещават нашумели чалготеки в Студентски град. С поръчването на цели шишета уиски на студентите не им се налага да викат и през 5-10 минути сервитьорките за нови и нови поръчки, което си е един вид улеснение и за персонала на чалга клубовете. От Сдружението обаче се надяват, че Съветът на ректорите ще отхвърли като крайно несъстоятелни тези негови евентуални обяснения и ще подкани проф. Статев час по-скоро да освободи ректорското кресло. Университетът за национално и световно стопанство е най-старото, най-престижно и най-голямо висше икономическо училище в Югоизточна Европа и не му приляга да има за ректор човек, който не иска да се придържа към най-високите професионални и етични стандарти и на практика работи за налагането на чалга ценностите сред учащите се, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.