Държавата е блокирала, в много отношения е в разпад. Това личи от поредицата събития, които станаха още преди празниците.

Това каза на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

"Неведнъж сме алармирали за опасните намерения на правителството да похарчи Сребърния фонд. Безпрецедентната реакция на БНБ е показателна. Неслучайно се отбелязва, че подобно действие трябва да се случи след задълбочена дискусия, каквато досега няма. Министерството на финансите и досега е имало възможности за инвестиции чрез фонда. Планира се обаче безразборното харчене на тези средства, което ще бъде пагубно за бюджета и за кредитния рейтинг. Този фонд, в който имаше 1,8 млрд. лв., беше създаден от предишното правителство, за да гарантира достойните старини на възрастните хора. Беше планирано пенсии от фонда да се изплащат от 2018 г., а сега това се отлага за след още 10 г. Правителството е свършило парите и отчаяно търси свеж резерв, за да запълва дупките в бюджета", категоричен бе Станишев.

"Преди изборите изведнъж се обещава увеличение на пенсиите. Това по същество е предизборна демагогия, защото по наше време се предприе швейцарското правило и пенсиите се вдигаха по закон, а не както сега - по произвол. Ако спазваха правилото, през последните три години пенсиите трябваше да се вдигнат с 20%. Сега по същество правителството се опитва да подкупи българските пенсионери, които да гласуват за тях заради отчаянието, до което са доведени, за няколко лева повече", каза още Станишев.

Той уточни, че БСП води активни разговори с останалите опозиционни партии относно предстоящия вот на недоверие, внесен от социалистите заради спирането на проекта "Белене". По думите му, каузата АЕЦ "Белене" не е изгубена и левицата ще продължи да говори по темата, защото, според Станишев, от отказа от проекта губи целият български народ. "В решението на ГЕРБ за "Белене" ние не виждаме сериозна аргументация. Досега държавата е инвестирала милиарди в проекта. Руската страна е изпълнила задълженията си ще очаква заплащане. Най-вероятно сегашното правителство ще плати за спрения проект повече, отколкото предишните два кабинета взети заедно", подчерта лидерът на БСП. Според него заради това решение на правителството в бъдеще ще плащаме още по-скъп ток.