Служители на Териториалното звено „Борба с организираната престъпност” (ТЗБОП), Бургас реализираха поредна успешна акция по предотвратяване продажбата на асемблирани компютри с инсталиран пиратски софтуер, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), с чието съдействие е проведена операцията.

При проверката в офиса на „П.” ЕООД е иззета клиентска компютърна система с инсталирани върху нея нелицензирани копия на програми от компании-членки на СИБС, за които от асемблаторската фирма не са предоставили документи за законосъобразното им придобиване и използване. Иззетият компютър е приобщен като доказателство по образуваното досъдебно наказателно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Продажбата на компютърни конфигурации с предварително инсталирани върху тях нелицензирани копия на компютърни програми крие сериозни рискове за крайните потребители – клиенти на асемблаторските фирми, посочиха от BSA. Именно по този начин недобросъвестни търговци на компютри прехвърлят върху клиентите си отговорността от използване на пиратски софтуер.

В тази връзка продължават усилията от страна на държавата и неправителствените й партньори за ограничаване на подобни порочни търговски практики, които влияят негативно не само на закрилата на интелектуалната собственост в България, но и на лоялната конкуренция между ИТ фирмите, допълниха от сдружението.