Обобщаващ урок на тема „Виртуално пътешествие в Обединено Кралство Великобритания, Северна Ирландия и Ирландия” изнесоха учениците от клуб „Виртуално пътешествие в европейските столици” при ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, Ботевград. Те разказаха за най-известните исторически и културни забележителности и традиции в градовете Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст и Дъблин. Информацията бе поднесена и на английски, и на български език. Тя бе придружена с представяне на фотоси и видео.
По време на виртуалното пътешествие в Шотландия, учениците изслушаха с голям интерес незабравими спомени на секретаря на учебното заведение Антоанета Владимирова, която е живяла и работила известно време в страната на келтите. Тя разказа за карираната шотландска поличка – килт, за приливите и отливите в Ирландско море, за отношенията между самите шотландци, както и за тяхното отношение към чужденците, за особеностите на майчиния им език. Един от интересните факти бе, че шотландците са изключително любезни един към друг и се поздравяват дори да не се познават.
Виртуалното пътешествие завърши с почерпка с типични британски ястия.
Гости на обобщаващия урок бяха Даниела Колева, директор на гимназията, учители и ученици.
Клуб „Виртуално пътешествие в европейските столици” е създаден по проект „Успех” по схема „Да направим училището привлекателна територия за младите хора” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Дейността на клуба се осъществява под ръководството на учителката Диана Ганева. Пред наш репортер тя сподели, че клубът работи в областта на комуникативните умения на аглийски език, а целите на урока са: обогатяване на знанията на учениците за живота, традициите и културата на другите държави; развитие на езиковите компетентности и умението за работа в екип; използване на интерактивни методи за повишаване на интереса към чуждоезиковото обучение; практическо приложение на придобитите знания.