След поредица самоубийства във Foxconn, азиатският производител на ИТ продукти за световните марки бе е изправен пред нов инцидент. Около 200 души от предприятието в Ухан, Китай заплашиха да посегнат на живота си, ако не бъдат подобрени условията на труд и увеличени заплатите им.
    

В протеста участвали основно новоназначени работници, които от покрива на предприятието заплашили със самоубийство, предаде Ройтерс. Ръководството на Foxconn успяло да предотврати трагичен инцидент с помощта на полицията и местните власти.

Според представители на компанията, всички спорни въпроси вече са уредени, а протестиращите отново са по работните си места.

Наскоро Foxconn официално обяви, че възнамерява да подобри условията на труд и да повиши заплатите на работниците. Компанията взе решение да намали работния ден, като същевременно редуцира незначително и заплатите. Но именно това решение предизвика недоволство в част от работниците.

Тайванската компания Foxconn е един от най-големите производители на ИТ продукти за големите световни марки, вкл. Apple. В последните години Foxconn се прочу с поредица от самоубийства на работници в Китай, като се счита, че причината е в лошите условия на труд, макар и те да са по-добри, отколкото в други предприятия. Според някои изследвания, причина за самоубийствата е... скуката.

Под натиска на общественето мнение компанията започна постепенно да увеличава заплатите, като същевременно предупреди, че ще се оттегли от Китай. Засега това не се случва, но Foxconn насочи инвестиции в Бразилия, където построи завод за iPad, възползвайки се от сериозни данъчни облекчения.