Финансовата и икономическата криза нанесе най-голям удар върху нас. В България шамарът върху пазара на труда бе може би един от най-силните и тежките в Европейския съюз.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на откриването на Конфедерацията на независимите синдикати в България, съвместно със Сдружение „Младежки форум 21 век”, Фондация „Фридрих Еберт” и Паневропейския регионален съвет към МКП (ITUC-PERC), организират Международна младежка конференция на тема „Качествено образование, повече работни места и по-добро бъдеще за младите хора в Европа”. По думите на Димитров - за 36 месеца са били загубени над 400 хиляди работни места, като близо 15% от заетостта е изчезнала.

Според експерта най-много са пострадали младите хора у нас. „Младежката безработица надхвърля 30%”, подчерта Пламен Димитров.

От своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова бе напълно съгласна с думите на Димитров, че проблемите на младежката безработица са предмет на целенасочена национална политика. Според Русинова – всички ведомства трябва да са ангажирани с този проблем.

По думите на председателя на младежки форум „21 век” Даниела Алексиева, стажантските програми трябва да се върнат като начин за ангажираност на младите. Според нея проблемът на високата безработица сред младите е липсата на здрава връзка между образователната система и нуждите на пазара на труда.