25% ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта поиска КНСБ по време на откриването на VІІ Редовен конгрес на конфедерацията. От началото на следващата година минималната работна заплата трябва да стане 330 лева, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Той отново подчерта, че кризата е коствала на българската икономика над 400 000 работни места и свиване на доходите.

Въпреки трудностите и ограниченията, диалогът с управляващите е дал и добри плодове – например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно врем, посочи синдикалният лидер.

Според синдикатите е нужна нова икономическа политика, нов подход при разпределението и преразпределението - безкомпромисна борба със сивата икономика, ускорено въвеждане на данък върху транзакциите, развитие на високотехнологични индустрии, енергоспестяващи и с иновационен заряд, нова, по-качествена заетост, достойно и справедливо заплащане на труда, разумно използване на ресурсите и др.

Конкурентоспособност базирана на ниска цена на работната сила няма бъдеще, каза още той.

Конгресът започна с представяне на гостите от държавни институции и различни организации. Синдикалистите ръкопляскаха на премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова, депутати и други гости, но освиркаха финансовия министър Симеон Дянков, когато чуха името му.

На конгреса на КНСБ присъства и Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.