Днес е 3 март - националният празник на България. Денят, в който отбелязваме 130-тата годишнина от Освобождението от турско робство. На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война. От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Със свое решение от 5 март 1990 г. Народното събрание обявява датата за национален празник.

Санстефанският мирен договор на 3 март 1878 г. е подписан от граф. Н. П. Игнатиев и А. И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей. Според него България става автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

По договора България е населена от 4 800 000 човека. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.

Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор.

По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. Страната се разделя на България и Източна Румелия до Съединението през 1885 г.

Днес в 11 ч. пред паметника на Незнайния войн започва тържественият ритуал по вдигане на националното знаме в чест на 130-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, както и ръководителят на Горната камара на Руския парламент Сергей Миронов.

Тържествената заря в деня на националния празник ще започне в 18.30 ч. на площада на паметника на Царя-освободител пред Народното събрание. В 20 ч. в резиденция Бояна започва приемът на Президента на републиката.

Отново днес в 13 часа пред храм-паметника Александър Невски ще започне организираният от партия Атака национален празничен митинг по случай 130-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Организаторите не предвиждат шествие и няма да бъдат блокирани улици и булеварди на територията на град София.

Нормалното придвижване на гражданите и превозните средства няма да бъде затруднено. От Атака уверяват, че ще поемат отговорността за почистването на площада след приключване на събитието.