Група акционери дадоха на съд Nokia, като реакция на плачевните финансови резултати за първото тримесечие. Инвеститорите в компанията не се трогнаха от оптимистичните речи на ръководството за бъдещето на Nokia, а по-скоро от продължаващия спад в цените на акциите.
    

Акционерите се жалват, че преди една година компанията обеща да подобри своето положение за сметка на преход към платформа Windows Phone. Фактите обаче са такива, че Nokia продължава да губи позиции на пазара, отбелязва IntoMobile.com.

На практика Стивън Елоп, главният изпълнителен директор на компанията, не изпълни своите обещания пред инвеститорите, смятат ищците. Недоволните акционери посочват също лошите прогнози за второто тримесечие, проблемите със софтуера на Lumia 900 и финансовите неудачи.

След лидерство, продължило 14 години, Nokia отстъпи позицията си на най-голям производител на телефони в света. През първото тримесечие на 2012 г. компанията беше изпреварена от Samsung, който в момента е и най-големият производител на смартфони, отнемайки короната от Apple.

Междувременно Nokia предприе патентна атака срещу конкуренти, коието според компанията ползват неправомерно нейни технологии. Финландският производител заведе съдебни искове срещу HTC, RIM и Viewsonic в Германия и САЩ, в които се изявяват претенции за нарушения на общо 45 патента.