Очаква се засилен интерес към Есенния панаир в Пловдив, който тази година ще се проведе от 24-29 септември. Организаторите са предвидени много сериозни отстъпки за изложителите, достигащи 45%, отчитайки кризата в икономиката.
    

Машиностроенето и енергетиката са отраслите, в които се усеща съживяване след тригодишен кризисен период, показват заявките на български и чуждестранни компании за участие в панаира.

Екологията и управлението на водите са другите два отрасъла, които ще  формират силни експозиции на Есен 2012. Това е продължение на тенденцията от миналата година, когато Международният технически панаир мина под знака на зелените технологии.

Браншовете, свързани с енергетиката и водата, в момента са най-привлекателни за инвеститорите, показват резултатите от анкета на НСИ. Двата сектора имат най-голям дял в очакваните инвестиции през тази година (46,6%) и се прогнозира увеличение от 39% спрямо 2011 г.

На второ място с  дял от 32,0% са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, като се предвижда нарастване с 35,6%. С повишаване на износа са свързани надеждите за ръст в машиностроенето.

В програмата на панаира са включени изложбите „Машиностроене“, „Енеко“ (за енергетика и екология), „Акватех“ (за технологии и управление на водите), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Интермин експо“ (за минна промишленост) и „Автомобилен салон Пловдив".

Международен панаир Пловдив предлага редица улеснения за участниците в Есен 2012. Отстъпките в наемните цени  са до 35% за покритите експозиционни площи и до 45% за откритите. За постоянните изложители има допълнителни бонуси за поредни участия. Допълнителни 5% отстъпка се дават при авансово плащане на 50% от сумата на заявените услуги до края на юли.