Тържественото празнично събрание на ветераните от Втората световна се проведе тази сутрин в Клуба на инвалидите .
Кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Венета Гергова, служители от администрацията и близки на починали ветерани почетоха днешния празник.
С поздрав и благодарност за участието им във война, сложила края на  фашистката експанзия, се обърна към ветераните инж. Богомил Георгиев.
Поздрав отправи от името на общинската организация на инвалидите Янка Филипова, инж. Васил Христов и кметът на Лопян Лако Кръстев също поднесоха своите поздрави по повод днешния празник.
В словото си председателят на Общинския съвет на ветераните от войните Цветко Лалов каза, че в завършилата преди 67 години Втора световна война се е водила на територията на 60 държави с обща площ от 22 милиона квадратни километра с население  над 110 милиона жители.
Във войната са загинали 55 милиона войници и цивилно население, 90 милиона са ранените, като 28 милиона са останали инвалиди за цял живот. Унищожени са милиони жилища, културни институти и паметници на културата, избити са милиони глави добитък, от бомбите е “разорана” милиони декари земя.
Във войната са участвали 416 834 българи, като 10 753 от тях са загинали. От Етрополска община са заминали на фронта 610 човека, от които 18 са убити на фронта. Към настоящия момент в страната са останали 15 000 живи участници във войната, а в Етрополска община с 25 човека. От тях 8 са от Етрополе, 6 от Лопян, от Малки Искър – 3, 2 са от Ямна и по 1 от Бойковец и Рибарица.
Достолепна е и възрастта на тези хора: 1 е над 100 години, 20 са по на 90 и повече години, 1 е на повече от 88 и 3 са на 88 години.
В словото си Цветко Лалов подчерта грижата на общината за тези хора и благодари на кмета инж. Богомил Георгиев за “синовното” отношение към тях.
След събранието бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.
Празничният ден завършва с обяд, който общината дава за ветераните от Втората световна война.