Ученици от СОУ „Христо Ясенов” - гр. Етрополе станаха съпричастни с официалното честване на Деня на Европа в зала 1 на НДК на 9 май 2012г.
По повод петата годишнина от членството на България в Европейския съюз организаторите избраха да отбележат празника с официалното откриване  на фестивала „Дни на европейското кино“ в зала 1 на НДК, гр.София. По време на фестивала, организиран от Европейската комисия в периода 9 - 19 май 2012 г., при свободен вход ще бъдат показани 21 филма от общо 18 държави.
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева откри фестивала и изрази своята увереност в просперитета на България като достоен член на Европейския съюз.
Кинофестът  стартира с прожекцията на българския филм "Подслон", но преди това всички в залата се насладиха на кратък концерт на Елица Тодорова и Стоян Янкулов .
Щастливи сме, че наши ученици от VIII и IX клас със своите преподаватели Таня Дойнова, Христина Калайджиева и Румяна Вутова успяха да присъстват на това тържествено събитие.
Преди фестивала, учениците и техните учители посетиха Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство.

Teкст и снимки: Румяна Вутова