Софийска област е с най-голямо количество събрани отпадъци и се подрежда на второ място по брой участници в кампанията „Да изчистим България за един ден”. На първо място по този показател е област Бургас.
В почистването на България са взели участие над 300 000 доброволци, а само в Софийска област 25 911 човека, които са събрали 2 881.82 тона отпадъци /към момента/. В инициативата са се включили 94 училища и детски градини, 19 неправителствени организации и 201 фирми на територията на областта.
Община Самоков е с най-голям брой доброволци – 6000 души, а Костинброд е общината с най- голямо количество събрани отпадъци – 1176 тона. 
Областният управител на Софийска област Красимир Живков, служители на Областна администрация и РИОСВ – София почистиха района на ГКПП – Калотина. В акцията на граничният пункт участваха общо 60 служители. Те събраха 0.5 т. отпадъци на терени с обща площ 90 декара. Бяха засадена общо 77 броя фиданки и цветя.
Областната управа на Софийска област получи поздравления от екипа на бТВ за добре организираната кампания, съобщава пресцентърът на администрацията.