Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка и че се действа под натиск на "Лукойл" при образуването на делото за разгласяване на държавна тайна, което започна днес в Софийския градски съд. Аргументът е, че ако бъде наказан от съда, Танов би бил  лишен от достъп до класифицирана информация, което ще му пречи да изпълнява служебните си задължения, предаде БНР.

Танов обясни, че не е разгласявал държавна тайна, а публична информация. Процесът продължава на 5 юли с разпит на шефа на Държавния резерв Станимир Пеев, за когото Танов има опасения, че ще бъде пристрастен.

Прокуратурата иска Танов само да бъде глобен, защото по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, което е престъпление според Наказателния кодекс.

В интервю от септември 2011 г., свързано с казуса с лиценза на "Лукойл", Танов коментира въпроса с военновременния резерв и разкри къде се съхранява той. Танов може да плати глоба в размер от 1000 до 5000 лв.