Божин Божинов е бизнесменът, чието убийство е било предотвратено, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че обвинение "след броени минути" ще бъде повдигнато на поръчителя - сръбски гражданин Битики Хаки.

В него е намерена лична карта с други имена - Хаки Укшини. В момента се установява точната му самоличност.

Той е лежал в български затвор и е осъждан за незаконно преминаване на границата, документни престъпления и наркотици.

Кокинов обясни, че Хаки поръчва убийството на Божинов на ливанския гражданин - Мустафа Мохамед Исмаил, с когото са лежали в затвора. Дава му пистолет, обещава му 30 000 лева, и му дава снимки за ежедневния маршрут на жертвата.

Божинов е имал регистрация в МВР за измами. Все още не е известен и мотивът за поръчаното убийство, но Кокинов предполага, че става въпрос за неуредени сметки. Божинов е разбрал от прокуратурата, че срещу него се готви покушение.

Ливанският гражданин, който е трябвало да извърши убийството, доброволно е отишъл в полицията и е разказал за случая. В момента той се разпитва от съдия и вероятно ще остане само свидетел по делото, заяви още Николай Кокинов.

Според информационната система ДАКСИ Божинов е управител на БНБ Консулт ЕООД, в чиито предмет на дейност са вписани редица занимания – от строителство до таксиметрови услуги и от търговия със селскостопански стоки до откриване на заведения за обществено хранене. Фирмата участва като собственик в "Мегатрон ауто лизинг" - която се занимава със заеми срещу залог на коли, автосервиз и други услуги.

На името на Божин Божинов е регистрирана и "Финансова къща Мегатрон", която е имала клонове в София и Правец. Това дружество обаче е с прекратена дейност.