Както имахме възможност да споделим с нашите читатели, днес водихме разговор с  директорката на гимназията Светла Вълова около възможността да разкрият от тази есен паралелка за изучаването на втори чужд език. Такова твърдение вече се носи в публичното пространство.

Въпросите: Истина ли е, че ще има паралелка с изучаването на втори чужд език? Вече се говори за испански език. Какво налага това? Имате ли кадри и каква организация предлагате? Какво е отношението на родители и ученици по този въпрос?

Отговорите намерихме в изявлението на Светла Вълова, което предаваме едно към едно:
От две-три години се замисляме върху създаването на паралелка с друг, първи чужд език и сме се ориентирали не случайно към испанския език: около 1/3 от земното кълбо са испанско говорящи; голяма част от етрополци ходят на работа в Испания.
Напоследък  по-лесно си намират работа тези, които владеят повече от един чужд език.
Основният мотив е в това, че в последно време английският навлезе достатъчно в училище. Децата почват да го изучават от най-ранна възраст, още от първи клас. Замисляйки се, решихме до VІІ клас децата да изучават английския език до едно прилично ниво. В VІІІ клас могат интензивно да изучават друг чужд език, вместо да преповтарят наученото по английски от предния клас.
След това в ІХ клас паралелно да продължават да изучават по 6 часа седмично първи и втори чужд език. В случая – испанския език.
Намерили сме квалифицирани преподаватели – една от тях работи и до сега в нашето училище и преподава  този език. За него имаме още една преподавателка  и още едно момиче, което е по майчинство в момента и е решила да остане да живее в Етрополе.
Можем да разчитаме на тях и по този начин няма да се окаже един ден, че сме започнали нещо, но поради липса на кадри сме го прекратили.
Така  можем да преодолеем притесненията на хората, че няма кадри за испански език. Както казах, това не е така, има кой да учи децата сега и в бъдеще.
Децата също казваха в началото, че са си учили английски и ще го продължат да го изучават. Сега вече, след като им обясняваме нещата, усещаме промяната в тяхното мислене. Промяна в мисленето усещаме и у родителите.
От 15 септември ще започнем изграждането на новата паралелка. Утвърден ни е план-прием за една испанска и за една английска паралелка.
Аз благодаря за този разговор, защото до сега с когото и да разговаряме казва, “ами, ние не знаехме”. Сега се надявам чрез вашия сайт хората да разберат намеренията ни и перспективата, която стои пред техните деца от изучаването на втори чужд език.
Искам да подчертая, имаме преподавателите и има смисъл в начинанието.