Мажоретните състави от Ботевград спечелиха поредните си успехи в съвсем ново амплоа - вече на спортно-състезателно ниво. Още при първото си участие в тази съвсем нова за тях дисциплина те се завърнаха от Шумен с едно второ и едно трето място от традиционния четвърти поред Фестивал на мажоретния танц.


"За първи път участваме в такъв вид състезание и трябва да подчертая, че правилата са доста по-различни от тези, по които се подготвяме за участие в различни мероприятия - каза ръководителката на съставите Ваня Христова. - В тази нова за нас дисциплина се играе по правилата на създадената преди две години Национална батон туърлинг федерация (NBTA International). Всички те се провеждат в спортна зала. Съгласно тези правила някои елементи, които използваме в момента, се оценяват по съвсем различни критерии и дори някои донасят наказателни точки".


Въпреки всичко това мажоретните състави от Ботевград впечатлиха не само публиката в спортната зала в Шумен, но дори и състезателното жури. Доказателство за това е второто място  в конкурса Традиционен  корпус и третото място на Параден корпус. И то при много голяма конкуренция - във фестивала се състезаваха няколко мажоретни състава от домакините от Шумен, от Пазарджик, Свиленград, Симитли, Левски, Нови пазар, Лом и Кърджали. Първите места бяха за състава на Шумен, който вече има участие на европейско първенство в рамките на международната федерация по батон туърлинг и дори в една от дисциплините преди година зае второто място.


Ваня Христова получи правилника на федерацията и й предстои обстойно да се запознае с него. Нови участия на нашите мажоретки в този род състезания обаче засега не стои на дневен ред, тъй като за целта са необходими както доста повече средства, така и зала за тренировки с подходящи размери.


Мажоретните ни състави имат намерение да се подготвят за фестивал в Албена, който ще бъде през месец сепетмври. Там обаче ще се представят по правилата на друга действаща в Европа асоциация на мажоретни групи - EMA.