Шестнайсет ученици и четирима преподаватели от държавното училище “Бартоломео Лоренци” в град Фумане, област Верона, Италия, участват в междуучилщния обмен с ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” – Ботевград. От днес те са на четиридневна визита в нашия град. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и мед в учебното заведение. Приветствие към тях отправи директорът на гимназията Даниела Колева. „Много се радвам, че отново сме заедно и ще изживеем четири незабравими дни. Надявам се да останете с прекрасни впечатления от България”, каза тя. От своя страна директорът на италианското училище Джовани Вивиани благодари за топлото посрещане и каза: „Къщата на нашите приятели е и наш дом”. 
Във фоайето на училището гостите се подкрепиха с лакомства и напитки, осигурени от родителите на българските им приятели. След това посетиха ледената пързалка и залата за тренировка на акробатите в спортен комплекс „Балкан”.
Целият престой на италианската група е организиран по график и включва екскурзия до Трявна, посещение на архитектурно-етнографски музей „Етър” в Габрово, на Исторически музей – Ботевград, Врачешки манастир, крепостта Боженишки Урвич, съвместни занятия с нашите гимназисти, туристическа обиколка в София, дискотека.
По време на пребиването си у нас гостите ще отседнат в домовете на своите приятели от ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Езикова бариера между нашите ученици и италинските им връстници няма. Те контактуват помежду си на английски език. 
Да припомним, че в периода 29 март – 2 април 2012 година ученици и учители от ботевградската гимназия гостуваха на училището “Бартоломео Лоренци”, което е за обучение на ученици в първа степен на средното образование в Италия.