Олимпи Кътев е един от учредителите на НДСВ. Роден е през 1953 г. в София. Има висше образование по икономика. Бил е областен управител на Софийска област в периода 2001-2005 г. при правителството на Симеон Сакскобургготски. Кътев беше и депутат в 40-ия парламент, както и заместник-председател на НДСВ. В момента е секретар на партията и член на нейното ръководство. С Олимпи Кътев разговаряме за предстоящия на 17 юни конгрес на НДСВ, за отношението към Меглена Кунева, която напусна партията и създаде своя гражданска формация, както и за това дали НДСВ има бъдеще и как ще се яви на изборите догодина.
Г-н Кътев, немалко анализатори и социолози обявиха смъртта на НДСВ? Живи ли сте все още?
Тези коментари не са реални. Още от 2001 г. социолозите дават на НДСВ нереални резултати. Така беше и през 2001 г., и през 2005 г., когато ни даваха 8-9%, а направихме близо 21%. Последните няколко години пак ни дават неверни цифри. Затова след конгреса, който ще се състои на 17 юни, ще направим едно искане европейските социологически агенции да извършат за наши нужди едно изследване. Преди няколко години, когато бяха изборите за Европейски парламент, единствено една агенция от Брюксел позна резултатите и каза, че НДСВ ще има двама евродепутати, а в България всички даваха нула. Скептични сме към прогнозите на нашите социолози, затова ще потърсим помощ от ЕС.
Но е факт, че в момента сте извън парламента. НДСВ всъщност е партията, която загуби най-много от участието си в тройната коалиция.
Да, така е. Понесохме си тежестите от тройната коалиция. Най-големите удари се стовариха върху нас. Но такъв е животът. Една партия трябва да бъде и в опозиция. НДСВ е единствената партия от най-новата история на България, която има два последователни успешни управленски мандата.
Как НДСВ ще се яви на предстоящите парламентарни избори?
НДСВ първо се готви за конгреса, който е много важен за нас. Предстои избор на ново политическо ръководство, на нов председател, на нови политически органи. Така че първите ни усилия са насочени натам. Що се отнася до подготовката на изборите – този конгрес е една стъпка към изборите. От началото на януари започнахме подготовка на нашите структури. Нищо чудно наесен да има извънредни избори. Макар че по-добре е правителството да изкара мандата си нормално.
След 17 юни нов лидер ли ще имате, или конгресът ще гласува доверие на сегашния Христина Христова?
Моята прогноза като човек от ръководството на НДСВ е, че г-жа Христова ще получи подкрепа. 80% от структурите са издигнали нейната кандидатура. Ние сме демократична партия, може да се явят и други кандидати.
Вие бихте ли се кандидатирали за лидер?
Не, на този етап нямам такива амбиции.
Все пак НДСВ как е по-добре да се яви на вота – самостоятелно или в коалиция с леви или десни партии?
Вляво нямаме такива намерения и не работим по тази тема. Пътищата са два – или самостоятелно явяване на изборите, което е основен вариант, или създаване на алтернативна предизборна коалиция, не коалиция след изборите, както бе тройната коалиция и която бе създадена на база резултатите от изборите. Предизборната коалиция трябва да бъде ясна, принципна, с картите на масата, на база на програми, на база на неща, които искаме да изпълним за българските граждани и за държавата.
Какво е отношението ви към формацията на Меглена Кунева? Вие като учредител на НДСВ разочарован ли сте, че тя напусна партията, отправяйки тежки критики към НДСВ, която даде старт на нейната политическа кариера?
Не бих искал да коментирам г-жа Кунева. За нас тя е затворена страница. Каквото сме могли, сме дали за нея, дори повече от това, което заслужава като политик. Но това е минало. Живот и здраве, може би ще се срещнем в следващия парламент с нея и тогава ще разговаряме от други позиции.
А обмисляте ли предизборна коалиция с г-жа Кунева?
Ние сме казали, че сме оставили вратите отворени. Все пак тя не е създала партия, има някакви бъдещи проекти и намерения, нека първо видим каква ще е тази партия, каква програма ще направи, каква политика ще изповядва – дясна, центристка, защото сигналите от там са доста разнопосочни. Сивият кардинал Даниел Вълчев казва едно, тя – друго. Те нямат икономисти на ниво, с които да се говори за бъдещата икономическа програма. Самата тя избягва тази тема. Явно не е подходяща за нея. Така че ние ще сме в позиция на изчакване. Но г-жа Кунева не влиза в най-близките планове на НДСВ.
Ваши симпатизанти определиха нейното напускане като предателство спрямо Симеон Сакскобургготски и спрямо партията.
НДСВ е преживяло много отлюспвания. Спомнете си още при създаването първите, които напуснаха парламентарната група. Спомнете си „Новото време”, БНД. Ние сме изживели това, да се къса жива плът от една партия. Винаги сме били против номадството в политиката и сме предлагали законови промени. Не това е пътят. Сега ще предложим на българското общество една нова формула – предизборно обединяване, а не отслюпване. Искаме да обединим партии от центъра и дясното и да направим центристка алтернатива на сегашното управление.
Това включва и преговори със СДС?
Вече сме имали разговорили, въпреки че Мартин Димитров несправедливо ни обвини, че сме искали да разрушим СДС. Това не е вярно. Напротив. Много хора знаят, че голяма част от членовете и симпатизантите на НДСВ навремето са били седесари. Нека СДС да си извървят пътя, да си решат председателския проблем, да си изберат ръководство. Те ще преценят дали да ходят към ГЕРБ и да се претопят, или да правят нещо друго.
Синята коалиция преживя силен трус. Някои дори вещаят политическата смърт на дясното
Дясното не може да изчезне. Могат да изчезнат партии, които са олицетворение на дясното. Изчезват тези партии, които не са достатъчно убедителни за българските граждани.