Ботевградчани се поклониха пред героичния подвиг на патрона на града Христо Ботев и загиналите за независимостта на България. Тържествената програма се състоя пред паметника на поета-революционер в центъра на града. Тя започна с рецитал по стихове на Ботев, изпълнени от възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев”. Венци и цветя пред паметника бяха поднесени от кмета на Ботевград Георги Георгиев, от името на депутата Даниел Георгиев, от председателя на ОбС Йорданка Лалчева, съветници, училища, детски градини, културни институции, фирми, неправителствени и партийни организации, граждани.
Точно в 12 часа сирената оповести отдаването на почит към загиналите за свободата и независимостта на България.
Тържествата, посветени на днешния паметен ден, ще продължат в Скравена. Тази година научните исторически четения ще бъдат посветени на 30 години от откриването на паметника-костница в селото. Традиционната проява ще започне от 17 часа в библиотеката на читалище „19 февруари”. В нея ще участват проф. Людмил Спасов от Пловдивския университет, доц. Ивайло Христов от Нов български университет, Кирил Андровски и Борис Врачович. Бившият кмет на Скравена Атанас Атанасов ще разкаже спомени за построяването на паметника-костница. Научните четения се организират от  Общонародната фондация “Христо Ботйов” под председателството на Боян Ботйов.
Началният час на художествената програма “Преклонение пред подвига” е 19 ч. Тържествената заря-проверка е от 21 часа на площада в селото.