Вицепремиерът Симеон Дянков гарантира пред Синята коалиция, че парите от емитирането на облигации за покриване на т.нар заем на Милен Велчев ще бъдат само за плащания на главницата и последната лихва по сделката, сключена през 2001-2002 г.от тогавашния финансов министър Милен Велчев.

Дянков разговаря със съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов. От вчера финансовият министър се среща с политическите сили в парламента, за да търси подкрепа за ратифициране на договора между България и частни банки по емитирането на облигации.Той се надява процедурите да бъдат задвижени още следващата седмица, ако до петък парламентът одобри документа.

Едно от условията на Синята коалиция беше заемът да е до стойност, която покрива задължението, но да не се използва и за покриване на дефицита, затова е до 950 млн. евро , обясни Дянков. Тази сума, по думите му, е достатъчна за плащане по главницата и последната лихва през януари догодина. Министърът обясни, че стъпката няма да увеличи външния ни дълг, той ще остане същият като в началото на годината, защото не се използва за покриване на дефицита.

Синята коалиция държеше да има такъв заем и той да бъде взет по най-бързия начин, защото виждате какво става в Гърция, финансовата стабилност на ЕС е в сложно състояние и той е спасяващ за България, коментира на свой ред Мартин Димитров. Ангажиментът, посочи той, на министър Дянков е това да стане по най-бързия и най-умен начин, при най-добрите условия. Димитров напомни обаче за различията с вицепремиера по отношение на Сребърния фонд, който, според сините, не трябва да се харчи. Ако конюнктурата в Европа не се влоши и взависимост от резултатите от изборите в Гърция, смятам, че има всички шансове за добри условия по заема, добави десният депутат и председател на икономическата комисия