Учениците от Ателие „Моден дизайн” при ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Ботевград се срещнаха днес с Нели Динчовска. Те разгледаха ателието и зададоха много въпроси на ботевградската дизайнерка. „Лесно е да се научиш да шиеш, трудно е да скроиш дрехата. Един дизайнер трябва да може всичко – да създаде модела, да подбере плата, да скрои дрехата и да я ушие”, каза Нели Динчовска. Според нея голяма част от платовете, които се произвеждан днес, са некачествени. По тази причина първото нещо, което прави, е да изглади плата с професионална парна ютия, която също привлече вниманието на учениците.
Нели Динчовска посъветва момичетата да не се стремят да съчетават дрехи и аксесоари или да комбинират чанта и обувки в един цвят. Така например чантата може да се комбинира с аксесоар или дреха.
„Актуалните цветове през този сезон са жълто, коралово, сиво, бяло. Модерни са и много дълги, и къси рокли и поли. Напоследък ми прави впечатление, че младите дами от Ботевградска община са информирани за модните тенденции и подбират дрехите си с вкус. Това са моите наблюдения от тазгодишните абитуриентски балове ”, сподели дизайнерката в разговора със своите гости. Тя им каза още, че постоянството, трудолюбието и желанието за усъвършенстване са в основата на всеки професионален успех.
С посещението при Нели Динчовска стартира дейността на Ателие „Моден дизайн” с ръководител Димитринка Томова – учителка по изобразително изкуство. В началото на ваканцията учениците ще се научат да вадят кройки, да създават модели, ще превърнат стари дрехи в нови и модерни, ще шият. За целта Ателието разполага с необходимите материали, две шевни машини, дъска за гладене, ютия. Дейността му ще приключи с модно ревю и изложба на скици. Това съобщи Димитринка Томова.
Ателие „Моден дизайн” е създадено по проект „Успех” на схема „Да направим училището привлекателно за младите хора” и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.