Разработваният в момента браузър Firefox 16 поддържа магазин за приложения Mozilla Marketplace, чрез който потребителите могат да инсталират уеб приложения като настолни програми. Firefox 16 е достъпен още сега, но в канала за ранни разработки Nightly.



Приложения в Mozilla Marketplace ще се създават с помощта на HTML5, CSS3, JavaScript и специални API-та от Mozilla. Те ще се инсталират като обикновените Windows програми. Така например, след инсталиране на Jauntly от Mozilla Marketplace, достъпът до него ще става чрез икова от менюто Старт или от работния десктоп на Windows 7.

Подобен подход наподобява функционирането на уеб приложенията за Google Chrome. Приложенията на Mozilla се отварят в отделен прозорец с минимално меню на браузъра.

Очаква се с излизане на Windows 8 приложенията да станат пълноекранни и да се пускат в средата на Metro. Приложенията ще се използват и в отворената мобилна операционна система Mozilla Boot to Gecko.

Премахването на програми от среда на Windows ще става по обичайния начин - от панела за управление. При Mac това е още по-просто - приложението просто се поставя в кошчето.