Гимназисти от Правец, Ботевград и Етрополе призоваха единодушно- “Не посягай към наркотиците!”

Кръглата маса е част от тригодишната областна програма “Заедно за здравето и сигурността на децата”. Официални гости на мероприятието бяха директорът на ОДМВР- София комисар Николай Николов, областният управител на Софийска област Красимир Живков, началникът на РИО София- област Христо Андреев, гл. инспектор Красимира Чобанова и гл. инсп. Павел Атанасов от сектор “Детска престъпност” при ГД “Криминална полиция”, представители на общинската администрация.
Мероприятието стартира със стихотворението на зеветокласничката Силвия Иванова от ПГТМ “Христо Ботев”, гр. Ботевград. Областният управител г-н Живков подчерта изключителната важност на превантивните мерки и благодари на полицейските служители, учителите и ученици за ежедневната им упорита борба с проблемите на обществото.
Клинични психолози от фондация “Феникс” също се включиха в инициативата. Експертите запознаха младежите с дейността на терапевтичната общност, с опасностите и рисковете, на които са изложени всеки ден. За да подкрепят каузата, на срещата присъстваха и двама бивши наркозависими, които разказаха съвсем непринудено личните си истории. От първо лице двамата предупредиха младите хора в залата за непредвидимите последици от употребата на дрога, давайки пример със себе си и отправиха горещ апел към тях: ”Не употребявайте наркотици! Не градете въздушни кули!” Развълнуван от казаното, думата взе и комисар Николов. Директорът на областната дирекция на МВР сподели с аудиторията примери от полицейската си практика, свързани с хора, извършили престъпления, за да си набавят дрога. Комисар Николов също призова гимназистите никога да не посягат към наркотиците.
Дискутирани бяха актуални въпроси по темата, учениците получиха изчерпателни и откровени отговори от извора. Ученичката Гергана Додева от ПМГ “Проф. Асен Златаров”, Ботевград докосна душите на всички в залата със своето есе.
На финала със статуетки и грамоти от името на областната и общинската администрация бяха отличени авторите на най- сполучливите информационни табла. Първото място заслужено беше спечелено от домакините от  ГПЧЕ “Алеко Константинов”- Правец, следвани от връстниците  си от ПГТМ “Христо Ботев” и ТПГ “Стамен Панчев”, гр. Ботевград.
След кръглата маса домакините проведоха футболен мач и баскетболна среща с гостите си от Ботевград и Етрополе, съобщава пресцентърът на ОДМВР - София област.