Астрономическото лято настъпва у нас на 21 юни в 02:09 ч. през нощта. Това припомнят от Института по астрономия при БАН

Още преди официално да е настъпил сезонът, вече усещаме ефекта от типичните за него високи температури. В страната досега бяха отчетени редица температурни рекорди. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури през лятото са през юли, а по Черноморието и в планините - през август. Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс. Сезонът започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо) и завършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо).
Още преди най-горещият сезон да настъпи официално, в страната бяха регистрирани няколко температурни рекорди. Високи температури ще бележат и официалното начало на лятото. Според прогнозата на синоптиците за 21 юни, по Черноморието се очакват до 32 градуса на въздуха и между 24 и 26 градуса на морската вода.
Според сезонната прогноза на държавните метеоролози може да се очаква лято 2012 да е подобно на лято 2011. Това лято ще е относително топло или със средни сезонни температури близки до нормалните и със сезонни количества валеж близки до нормалните. Юли и август също ще са с температури и валежи близки до нормалните.