На 87-годишна възраст почина голямата българска писателка и сценаристка Свобода Бъчварова, съобщават от семейството. Тя издъхна в Бразилия след мъчителна седмица, прекарана в болницата заради кръвоизлив.

Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 г. в семейството на Тодор Ангелов - Божаната и Александра Шарланджиева. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година - във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. През този период Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ѝ оставя недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година. Свобода Бъчварова е петгодишна, когато се завръща с майка си в България, започва борбата им за оцеляване. Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана.

След 9 септември 1944 г., след като майка й Александра (по-известна като Саша Маркова) взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, Свобода заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква със сталинския терор, запознава се с репресиите срещу съветската интелигенция и нейни представители като Марина Цветаева, Николай Гумильов, Всеволод Мейерхолд, научава за ГУЛАГ. Започва да чете големите руски религиозни мислители-персоналисти: Николай Бердяев, Сергей Булгаков, Лев Шестов, Анатолий Соловьов. Тъкмо тогава, както по-късно споделя, Свобода Бъчварова започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина.

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. Свобода Бъчварова живее при дъщеря си в Бразилия.

Поклон пред паметта й!