В Историческия музей в Етрополе се пазят много и много “архивни еденици”, както ги наричат музейните работници: предмети, снимки, лични и обществено значими вещи, оръжие и най-вече памет, събирана, грижливо подредена и пазена за поколенията. И за самите нас, днешните хора, които населяваме това красиво кътче от България, наречено Етрополска община.
Днес отново посетителите на музея имаха възможност да се докоснат до малка част от съхраняваното в залите. Поводът, 85-та годишнина от построяването на Паметника на загиналите във войните етрополци и 100-годишнината от Балканската война.
И двете събития бяха показани по способа на презентацията на видеоекран.
Тъй като имаме договорката с директорката на музея да качим като отделен материал историята на паметника, няма да се спираме подборно на показаното за него.
Накратко, построяването му идва точно след Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, за да се увековечат имената на загиналите по бойните полета етрополци.
На тържеството бяха кметът на общината инж. Богомил Георгиев, който след това откри изложбата, заместник-кметът Венета Гергова и гостите от побратимения с Етрополе руски град Можайск, депутатът от градския съвет Михаил Валутов и консултантът по социалните дейности Александър Степанов.
След презентацията посетителите разгледаха залата с подредената изложба с оръжие и лични вещи на воювалите етрополци.
С особена гордост ни показаха  тежката картечница Максим Соколов – 1910 година, с която се е снабдил местният музей.