За поредна година жители и гости на Скравена се събраха в местността "Свети Петър" в селото, за да отбележат заедно Петровден. Днешният празничен ден бе особено вълнуващ за всички, защото под сенчестите клони на най-старото дърво /дъб на 654 г./ в местността се издига нов параклис, носещ имената на светите апостоли Петър и Павел.
Той бе тържествено осветен от отец Петър, който също е именник днес.
Параклисът е построен от овчаря Найден Василев Найденов. От 20 години мъжът има собствена кошара над святото място. В нея отглежда 84 овце. Преди години у Найден се зародила идеята да изгради параклис, за да го споменават с добро жителите на селото. Днес той се радва от сърце, че е успял да осъществи мечтата си.
„Изградих параклиса за един месец. В работата ми помогнаха майстор и единият ми син. Материали осигуриха и кметът на селото Иван Иванов, и общинският съветник Цветан Миньовски, сподели овчарят. –На това място имаше само оброчен каменен кръст, който беше изваден, а днес се издига параклис, в който хората могат да се помолят на Бог и да запалят свещичка за здраве”, добави той.
Найден е осигурил и овцете за традиционната чорба, приготвена за днешния празник. Сред празнуващите в местността е цялото му семейство. Овчарят и съпругата му се радват на трима сина, снахи и шест внуци.

„През последните десет години в землището на село Скравена са възстановени три параклиса. Първият е в местността „Високото дърво”, където според преданието е имало църква „Свети Козма и Дамян". Вторият параклис е в "Паланката" и е посветен на Света Богородица. „Свети Петър и Павел” е третият параклис. Той се издига на свято място. Преди повече от 50 години тук имаше оброчен кръст от времето на Второто българско царство. Найден възстанови този кръст, а след това бе осенен от идеята да изгради параклис. Той бе подпомогнат от семейството си, от кмета на селото, от Цветан Миньовски и други свои приятели. Чест, слава и поклон на тези хора! Жив е българският дух, докато има такива хора между нас! Благодарение на тях ще пребъде нашето село, ще пребъде и България, и вярата в доброто!”, каза пред наш репортер Василия Стойнова, член на църковното настоятелство в село Скравена.