Прототип на пожарна, направен от танк, се очаква да се включи в гасенето на пожара на Витоша към 16.00 - 17.00 часа, съобщи пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

"Имаме прототип на пожарна, който е направен от танк Т62, с вместимост до десет тона вода и сега се движи от завода в Търговище към мястото на пожара", каза министърът.

Високопроходимата машината може да прави просеки с широчина от четири до шест метра и да гаси пожар.

След полученото разрешение от Министерството на околната среда и водите, пожарникари и служителите на горските стопанства прокараха над 6 км просеки в резерват „Бистришко бранище". Пет километра от тях са малки пътища, по които може да се осъществява предвижването на гасаческите групи, а други 1600 метра, с ширина 20 м, разделят огнището от незасегнатата от огъня гора.

Днес в борбата с огъня участват близо 500 души, 135 от тях са доброволци. Всички отзовали се преминали инструктаж за безопасно поведение и са прикрепени към екипи от професионалисти. Трите хеликоптера продължават да помагат в потушаването на огъня, като се водозахранват от езерото в Панчарево.