Кметът инж. Богомил Георгиев насрочи за 10:00 часа на 9 юли среща с журналистите от местните медии.
Тя беше замислена като журналистически рейд, който започна от часовниковата кула и завърши в Детската ясла.

Обиколихме и се запознахме на място с всички обекти, на които се работи  в момента или ще започне реализацията им в най-скоро време.

Жителите на Етрополе вече знаят, че от известно време е започнала усилена работа по и около часовниковата кула на града.
Реставрацинно-възстановителните работи са част от проекта “Звън на пеещи камбани нашепва легенда стара за Христовия кръст” по ОП “Регионално развитие”, като общата му стойност е 1 070 000 лева. Крайният срок за изпълнение е краят на декември т.г. Той е одобрен от Националния институт за недвижими ценности. Целта е създаване на туристически продукт в Община Етрополе. Легендата е, че църквите в града са под формата на кръст. Това пази града от бедствия и нещастни случаи. Централната атракция в проекта е часовниковата кула, която е и в центъра на атракцията. 
Работи се по реставрация и експониране на кулата, без значителни строителни интервенции. Байцването ще става със специални разтвори. Така ще се запази старинната част на съоръжението. Ще се подменят изцяло циглите на двете нива на покривните конструкции. Ще има хидроизолации, използват се специални разтвори, дървените повърхности ще се изшкурват, смяна на парапета на второто ниво. След ремонта кулата ще придобие освежен вид, без промяна на нейната автентичност.
Около нея се предвижда изваждане на стария и поставянето на нов калдаръм, озеленяване, осветление и т.н.
На пет езика ще се разказва историята на кулата.
Промени ще претърпят и градинките пред пощата, пред и до ОУ “Христо Ботев”, и пред музея, което се прави паралелно с часовниковата кула. Те също ще придобият нов облик. Ще се поставят бордюри, ще се оформят нови алеи, ще се засадят нови дървета.   Старите ще бъдат подкастрени, а някои ще бъдат отсечени заради това, че повдигат тротоарните плочки. И заради новият облик на зелените площи.
В момента на посещението ни се работеше в градинката около паметника на Христо Ясенов. Тъй като една част излиза от стойността на проекта, ще бъде финансирана от общината. 
По думите на кмета инж. Георгиев, в градската част на Етрополе е направена оценка за състоянието на всички дървета.. Преценено е кои от тях ще бъдат окастрени, за оформяне на короните, други направо ще бъдат отсечени, заради просветляване на района или поради опасност за хората. До сега са засадени 271 млади дръвчета, за които се полагат съответните грижи. Около 90 % от тях са се прихванали.
Искам да благодаря на нашите жители, каза той, че се отнасят благосклонно към насажденията и вече не ги унищожават.
Тази есен ще бъдат засадени нови дръвчета по вече асфалтираните улици.
Той каза още, че при блогоприятни атмосферни условия и без някакви непредвидими пречки, през м. октомври т.г. ще започне работата по бул. “Руски” от центъра до края на града. За първи път днес той съобщи пред медиите, че е одобрен проекта за булеварда в размер на 23 милиона лева. Предстои подмяна на водопроводната и канализационна системи в този участък, след което през октомври-ноември ще се извърши и асфалтирането.
След изпълнението на проектите, цялата тази част на Етрополе от центъра до горния край ще бъде обновена. 
По пътя ни беше и улица “Христо Ясенов”, по която от доста време насам се работи. Дължината й е 560 метра и кметът ни увери, че до края на този месец ще бъде напълно преасфалтирана. Ще бъде подменен водопровода на стойност 100 000 лева и ще бъде финансирано от общинта. Новите тръби са поставени, предстои собствениците да се прикачат към тях. Тъй като постепенно старите водопроводи на целия град ще престанат да функционират приканва хората трябва да се прикачват към новите тръби. 
На път за болницата и детската ясла преминахме по ул. “Екатерина и Цеко Костови”, която е единствената оставена улица в Етрополе с някогашния калдаръм. Тя е също от споменатия вече проект и се възстановява във възрожденски стил с характерния обратен към средата на улицата наклон за оттичане на дъждовната вода. Работниците и днес работеха по полагане на новия калдаръм. Запазваме направеното от нашите предци, каза кметът, като ние техните наследници, се стремим да направим града още по-хубав.
Другият голям проект, по който се работи и в момента е ремонта на СОУ “Христо Ясенов” с цел повишаване на енергийната ефективност. Той също се финансира по ОП “Регионално развитие” и е на стойност 823 000 лева със съфинансиране от общината със 123 000 лева.
След неговото реализиране ще се намалят разходите за отопление, ще се намалят вредните емисии при изгаряне на горивото от котлите и ще се създаде по-благоприятна среда за учене и работа на учителите.  Предвижда се изцяло саниране на външните фасади, подмяна на керемиди и капаци, подмяна на два водогрейни котли и на 151 стари радиатора. Дограмата е подменена изцяло. Предвидено е сградите на гимназията, както и всички обществени сгради да се вържат към централното отопление, което ще преминава по централната част на бул. “Руски”.
Ремонтните работи ще приключат до 1 септември и учениците ще започнат новата учебна година в напълно обновена сграда.
Старата сграда на болницата беше следващата спирка на групата ни, която беше съпровождана през цялото време от кмета инж. Богомил Георгиев, от когото получавахме информация от първа ръка за случващото се в града и общината.
Сградата е ремонтирана по два проекта, единият от които е “Красива България” на стойност 450 000 лева.
В половината от сградата ще бъде преместен Дома за стари хора и ще се удвои неговия капацитет от 22 на 42 човека.  
Другият проект е “Адекватни социални услуги” съвместно с Община Бела Паланка – РСърбия. Общата му стойност е 370 000 евро. От тях нашата община усвоява  257 000 евро. Тук ще се изгражда Център за рехабилитация и социална интеграция на деца с увреждания с различни по своето предназначение зали.
Съпътстващи дейности по проекта са изготвяне на обща стратегия за развитие на социалните услуги и обучение на социални работници от двете общини.
Около обновената сграда се предвижда да се направи парк, преасфалтиране на площадката около нея, с цел създаването на приятна и благоприятна обстановка за пребиваващите и работещите специалисти и помощен персонал.
Последната точка от журналистическия рейд беше Детската ясла, където се предвижда изграждането на Център за обществена подкрепа, който трябва да заработи от 2013 година като делегирана от държавата дейност.
Направен е вече основния ремонт на помещенията. Остава да бъдат оборудвани, което ще струва около 25 000 лева.
Центърът ще предлага подкрепа, помощ и съдействие на хора в неравностойно положение. С тях ще работят педагози, специалисти и психолог. Ще бъдат провеждани различни кампании за тези хора