Над 200 представители от 60 граждански сдружения, неправителствени организации, институции, занаятчии, фирми, обединения от цялата страна участваха в програмата на Узана Поляна Фест над Габрово. Инициативата е на Глобален Екологичен Фонд и Програмата за малки проекти към него. Тя се проведе от 13 до 15 юли. Официални гости на форума бяха Нона Караджова - министър на околната среда и водите, Томислав Дончев – министър по управление на европейските фондове, Таня Христова – кмет на община Габрово, Сашо Дончев – председател на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН, Велеслава Абаджиева – национален координатор на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.
В рамките на проекта „Гражданско общество и местна власт за зелен Софийски регион”, който е в процес на реализация, Областна администрация на Софийска област и фондация „Съвременност”, чрез екипите по проекта, представиха своите еко идеи за опазване и  използване на богатото биоразнообразие в региона и практическото им приложение за здраве и дълголетие. В раздел „Творчески работилници” ученическият Екопарламент към ГПЧЕ „Алеко Константинов”, Правец представи полезните свойства и въздействие на билките, а ОУ ”Васил Левски„ - с. Видраре показа предмети за бита, сувенири и аксесоари, изработени от отпадъчни материали. Младежкият екип провокира интерес и привлече посетители с атрактивната игра „Опознай природните забележителности на Софийска област”. Шатрата на Софийска област беше посетена от 280 човека – граждани, природозащитници, представители на НПО, производители на екопродукти, чужденци, млади хора и деца. Те споделиха добри еко практики и разработки на успешни биопродукти, обмениха свежи залени идеи, иновативни технологии, древни рецепти и лични позиции и опит. Официалните гости също посетиха шатрата на Софийска област. Препоръките на министъра на околната среда и водите Нона Караджова бяха за промотиране в страната на богатото биоразнообразие на региона и за приобщаване на повече млади хора към на идеите за опазване и възобновяване на околната среда.
Всеки посетител на шатрата на Софийска област получи подарък - пакетче подправка, царска рецепта, сувенир. За всички, които демонстрираха познания за биоразнообразието в Софийска област, имаше пакет информационни материали.

Снимките са предоставени от фондация "Съвременност".